Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2014. március 16.


H A N N A  M E N T  S Z I N G A P Ú R  64.FEJEZET




(A többi 63 fejezetet, ennek a fejezetnek a legvégén találod meg! )

( Szerző: Dreska Ildikó )




AZ EDDIGI FEJEZETEK KÖTEGELÉSE:



1.- 31. FEJEZETEK:ITT OLVASHATOD

32.-42.FEJEZETEK:ITT OLVASHATOD

43.-53.FEJEZETEK:ITT OLVASHATOD


54.-64. FEJEZETEK ÉS TARTALMUK:

54. FEJEZET: Akiknek..., SAT vizsga kipipálva, EE ünneplés, Már majdnem skypoltunk, UWC születésnap, A világon a legtöbb "villám tevékenység": Szingapúrban van, Száj és körömfájás vírus, MUWCI, UWCRCN, Hello Kittys kontaktlencse, Rengeteg érdekesség Ázsiából.ITT OLVASHATOD

55.FEJEZET: Egyensúlyozva egy szörnyű katasztrófa peremén ITT OLVASHATOD

56. FEJEZET:" Világ körüli világért lázadás" és nemzetközi iskolák rajzkiállítása, A szülinapra szánt meglepetés, UN Ninght 2013. Singapore, Boldogság az istállóban, Standard matek esszé 98%-ban kipipálva, Őszi szüneti élmények Szingapúrban, A világ legkülönlegesebb tematikus parkjában, Múzeumi érdekességek, UWC Maastrich hírek, UWC Atlantic College alakítás, Malala, Megvilágosodni bárhol lehet!, UWC és Velux ösztöndíj, Érdekességek ÁzsiaITT OLVASHATOD

57. FEJEZET: On-line Hanna galéria és cikk, Amikor a dédimamánk híres lett Szingapúrban, Újabb stúdió munkák és amikor felhasználják a Hanna rajzokat az UWCSEA-s rajz oktatásban, XXI. századi tanulás nemzetközi díj 2013., VideJó UWCSEA, Filmforgatás, A bundás sárgarigó, Szingapúr miniszterelnökénél, Ami még történt..., Egyetemi tervek, Majdnem Ázsiában jártam, Szingapúri eső, UWC iskolák még, Érdekességek. ITT OLVASHATOD

58. FEJEZET: Nemzetközi képzőművészeti kiállítás Szingapúr, Szingapúr jelöltje Hanna, Így néz ki egy IB HL ART füzet, Dédi a világ körül, Reagálás a cikkre, Are you crazy?, Penész, Címszavakban, Kambodzsából tudósít Árpi: Esküvő, Amikor a természet nem kérdez, Milyen egy UWC-s diák átlagos napja, UWC iskolák még, Nelson Mandela, Érdekességek.
ITT OLVASHATOD

59. FEJEZET: Hanna jött Magyarország! ITT OLVASHATOD

60. FEJEZET: Most engedtem el teljesen a lányomat, Újabb siker: UWCSEA ART díj, Orvos vagy művész?, Macskatorta, Ez már régen több mint egy teljes ösztöndíj, Kígyós vendégség, UWCSEA magazin, Egy volt UWCSEA-s önkéntes munkája, Vizsgaidőszak, CultuRama 2013, Az emberi jogok világnapja, Tornádó Szingapúrban, Érdekességek.ITT OLVASHATOD

61. FEJEZET: Egy különleges fejezet - különleges képekkel, Kambodzsáról.(Társ szerző: Karsay Árpád ) ITT OLVASHATOD

62. FEJEZET: Kuala Lumpurban, UWC Örményország/Németország, UWCSEA projekt week 2013. video, Ami még történt, Érdekességek. ITT OLVASHATOD

63. FEJEZET:  Visszajelzések az egyetemektől, Új "háziállat", A legrendezettebb szoba cím, Fásítási program, Az UWCSEA ismét terjeszkedik, Újabb munkák, Hanna levél, Hanna honlap, Majdnem tragédia a vulkánkitörés miatt, Történések, Elpazarolja-e Magyarország a tehetségeit, Érdekességek.ITT OLVASHATOD

64. FEJEZET: Történések, És még csodálkozom, hogy folyton beteg?, Az UWC és az Oscar díjra jelölés, Lélekböffentés, Elmegyek-elmegyek hosszú útra megyek, Opus 2014, Estélyiben a lányom, Álmodozott a jövőbeni otthonáról, Az eltűnt repülőgép, Afrika hét, Pálcika történet, Megrázó esküvői fotók, Nyugati és Keleti kultúra közötti különbségek a rajz eszközeivel, Happy in Singapore, Érdekességek. ITT OLVASHATOD

64. FEJEZET RÉSZLETESEN:

“Ahhoz, hogy felfedezzünk egy új kontinenst, készen kell lennünk arra, hogy elveszítsük a part biztonságát.”
(Brian Tracy)

Történések, És még csodálkozom, hogy folyton beteg?, Az UWC és az Oscar díjra jelölés, Lélekböffentés, Elmegyek-elmegyek hosszú útra megyek?, Opus 2014, Estélyiben a lányom, Álmodozott a jövőbeni otthonáról, Az eltűnt repülőgép, Afrika hét, Pálcika történet, Megrázó esküvői fotók, Nyugati és Keleti kultúra közötti különbségek a rajz eszközeivel, Happy in Singapore, Érdekességek

Hanna meditál.  A rengeteg tanulás  mellett elengedhetetlen itt a sport. Ő aktív frizbizik, napi 4km-t fut (sajnos csak futó padon, evez (sajnos csak konditeremben) és a fegyenc edzés több elemét is beleviszi a mindennapok test edzésébe.



Történések:

- Találkozás Diazzal: a múlt évben Balin járt, ahol megismerkedett egy Indonéz fiúval, Diazzal. Szerintem nem gondolták, hogy valaha is találkoznak még. Ám jött az értesítés, hogy Diaz egy napra Szingapúrba jön és találkozzanak. Kedves meglepetés volt! De talán itt még nincs is vége, mert hamarosan (talán) Magyarországra látogat...? A Balis fejezetet ITT olvashatod el!





- A régi szoba társ szülinapja: Aanavi egy indiai lány, és meghívta a 16 legjobb barátját egy nagyon híres Taiwani étterembe, ahol csupa különlegességet kóstolhattak meg. Az étterem érdekessége az volt , hogy üvegfalú a konyha, így mindent látni ami ott történik. A szakácsok és segédek "hermetikusan" beöltözve készítették az ételeket, mindent szigorúan mértek, odafigyelve a higiéniára és az előírt adagokra.
Az ételeket tradicionális edényekben szolgálták fel. Ezért ez egy nagyon különleges és szép élmény volt.

Ezt követően fagyizni mentek, ahol a fagyit úgy készítik, hogy kiválaszt a vásárló olyan ízeket amilyeneket csak szeretne... A krémet kicsapják a pultra, szórnak rá/öntenek rá mindenféle finomságot...és a pulton összekeverik, feldobálják, megint kevernek rajta egyet...a végeredmény egy hihetetlenül finom, nyilván kiváló alapanyagokból összeállított finomság. 





- Túl a HL ART szóbeli érettségin: A rajznak is megvan sikeresen most már a szóbeli része is.
Az itt elhangzottakat videóra rögzítik, és még ezt a videót meg kell szerkesztenie különféle szabályok szerint, képeket csatolva hozzá. Így lesz teljesen kész az anyag, amit elküldenek az IB Nemzetközi érettségi központba értékelésre.

- HL History (UWCSEA-ban ez gyakorlatilag két emelt törit jelent: Emelt Ázsiai történelmet és emelt világtörténelmet, mind a kettőből kell érettségit tenni) : Aki UWC-ben emelt szinten tanulja a történelmet, az tisztában van vele, hogy ez az egyik legtöbb energiát és időt felemésztő tárgy. Valami iszonyat mennyiségű forrást, könyvet kell hozzá folyamatosan olvasni. Már nem tudom mióta, de ezt teszi...Ebből a tárgyból a legnehezebb az esszé írás is. 

- Gőz erővel, folyamatosan készül az érettségire. Ez az év inkább már csak erről szól.



És még csodálkozom, hogy folyton beteg?:

Már az iskola is tájékoztatta a szülőket, hogy megint elég nagy gond van a levegő szennyezettséggel.




Helyzet jelentés Szingapúrból (forrás a szingapúri magyarok oldala):

"Noha a PSI értékek meg sem közelítik a tavalyi rekord értékeket, az elmúlt napok során a PM2.5 szintje sajnos felkapaszkodott az egészségre ártalmas régióba. Tegnap Szingapúr déli részén, ahol mi élünk 144-es AQI értéket mutatott a honlap, ez 52.2. ug/m3-nek felel meg (az elfogadható régió felső határa 30ug/m3). Ez az asztmás és légúti problémákkal küzdő betegek, idősek és gyerekek számára már káros lehet, de igazából senkinek sem jó. 
Előkapartuk és felújítottuk a tavalyi információkat azoknak, akik akkor meg nem voltak a csoport tagjai, és persze azoknak is, akik annak idején nem olvasták. Íme:

Mi a PSI?
A ‘Pollution Standards Index’ azaz röviden PSI, a legfontosabb légszennyezők koncentrációjának mérésére szolgáló, egységesen elfogadott mértékegység. 1999-ben felváltotta az ‘Air Quality Index’ (AQI), mely magába foglalja a PM2.5 és ózon értékeit is.

Mi a PM2.5?
A PM2.5 elnevezés két és fél mikronnál kisebb méretű részecskéket takar, melyek részét képezik a PSI öt komponense egyikének (a PM10, azaz a 10 mikronnál kisebb átmérőjű szennyeződések csoportjának). A PM2.5-es részecskék veszélyesebbek lehetnek a nagyobbaknál, mert míg az utóbbiakat viszonylag jó hatásfokkal meg tudja a szervezetünk szűrni és el tudja távolítani, addig az előzőket nem igazán. Bejutnak a tüdőbe, onnan a véráramba és trombózist, rákot meg hasonlóan komoly problémákat okozhatnak. Oda kell tehát figyelni rájuk! Nem elég csak a PSI értéket nézni, hanem a PM2.5-t is tekintetbe kell venni, mikor a napi programotokat és az ahhoz való 'védőfelszerelést' meghatározzátok.





Honnan szerezhettek információt?
A neten sok honlap van, mi a következőket használjuk:
http://aqicn.org/city/singapore/south/ (ennek van iPhone és Android alkalmazása is)
http://www.nea.gov.sg/psi/
A két honlapon az értékeket nem ugyanabban a mértékegységben mutatják. Az AQI érték ug/cm3-es koncentrációra való átszámítására a következő honlapot használhatjátok:
http://airnow.gov/index.cfm?action=resources.aqi_conc_calc
http://aqicn.org/faq/2013-06-25/singapore-psi-and-pm25-aqi-why-is-there-a-difference-between-the-two-readings/





Íme két cikk további részletes információkkal a részecskékről:
http://insightshealthassociates.wordpress.com/2013/06/23/singapore-haze-how-dangerous-is-pm-2-5/
http://www.pnas.org/content/110/22/8756.full"


"1) Akiknek az N95-os maszk nem jön be, azok próbáljanak meg a jobban felszerelt kerékpáros boltokban maszkot venni. A városi bringásoknak gyártanak a kipufogó gázok kizárására spéci maszkokat, mint pl. a Respro cég Techno nevű terméke, mely cserélhető kombinált (HEPA es aktiv szén) szűrőbetéttel rendelkezik. A maszkokat az elkövetkezendő hetek során tiszta időben is érdemes lesz majd viselni, mert PM2.5 részecskék koncentrációja a levegőben egy darabig sajnos elég magas lesz.

2) A lakások nyilászáróinak réseit érdemes nedves törölközőkkel lezárni.

3) Ami a légtisztítókat illeti, olyanokat kell keresni, melyekben aktivált szenes filter + HEPA filter kombinációja van. A teljesitmény akkora legyen, hogy a szoba térfogatát legalább óránket 4-6-szor, de inkább 8-10-szer forgassa át. A Clean Air Delivery-nek (CADR) az értéke lehetőleg 200 fölött legyen. Hálószobák vagy kisebb nappalik levegőjének tisztántartására például remekül megfelel a Daikin cég CN70L típusú készüléke, melynek zaja legalacsonyabb fokozatban mindössze 16dB.
Az ózonos légtisztítók nem jók.

Ime két hasznos link a vásárláshoz:
http://air-purifier-review.toptenreviews.com/
http://www.how-to-choose-the-best-air-purifier.com/best-air-purifiers.html"





Az UWC és az OSCAR díjra jelölés:
http://uwc.org/about_uwc/news/uwcusa_alumnus_receives_oscar_nomination.aspx





Hanna néhány társával




Lélekböffentés:

...Már megint lelkizek. De nem is! Ez csak lélekböffentés, mert megígértem pár fejezettel korábban, hogy vége a másfél éves lelkizős időszaknak.

...Skypon beszéltünk... Mondta, hogy már csak három hétnyi  a hátralévő tanítási nap (amire ez a fejezet napvilágot lát, már annyi sem...) lesz  két hét és pár nap szünet....szobába záródós-tanulós, de iskola mentes napok...és sorolja az érettségizős időszakokat....május 5.-én már kezd és május 23.-án lesz az utolsó vizsgája....




Aztán előveszem a naptárt. Szeretnék több lapot áthajtani, de csak párat tudok...annyira közel van már május 24, amikor elballag Szingapúrból. ....és aztán nincs tovább, nem lehet túlmaradni, nem lehet repetázni. Szinte hülyeség, hogy most meg ezen nyaflizok. Pedig de! ...és szerintem benne is benne van, a most hogy lesz tovább...és lesz-e még valaha ilyen...gondoskodás, lehetőség, hely, érzés?

2012. valamikor május körül talán ugyan ezt éreztem, amikor kiderült, hogy elnyerte az ösztöndíjat...lelki-székhely áthelyezésbe kezdtünk, kiorientálódtunk magyar földről és elkezdtünk érdeklődni egy vad idegen ország iránt, mindent azonnal tudni akartunk róla....

...idővel pedig az iskola bőven gondoskodott , hogy tényleg áttendálódjunk, hiszen nem tudom heti hány levéllel, intézendő dokumentummal, listákkal láttak el minket. 

Így lett szépen lassan életünk része Szingapúr.




Itt is éltünk, de már ott is.
Az első időkben ránk telepedő: Te jó ég, de hol van Szingapúr?? Te jó ég, de mi lesz ott vele?? Te jó ég, de hogy fog ott élni?? stb..stb...totális kezdeti káosz után, a hullámok feldobtak, elnyeltek, megfulladtunk, mesterséges lélegeztetés és szívpumpa után feltámadtunk, hátonfekve úszkáltunk, pillangóztunk, lábat lógattunk, csónakáztunk és....szépen lassan azt vettük észre, hogy Szingapúrral kelünk, fekszünk.

Két éve, naprakész információim vannak az időjárásról, a viharokról, tudom hogy mennyi eső esett, tudom hogy hol tűnt el repülőgép, melyik ázsiai légi társaságnál vannak gondok, hol tört ki a vulkán, hol volt földrengés, hol vannak tüntetések, hogyan élnek és gondolkodnak az emberek, mit esznek, hogy szültek Kambodzsában, hol születtek sérült gyerekek, kit faltak fel a krokodilok, hol élnek agresszív majmok, melyik városban-hányadik utca sarkon-milyen nyitva tartással üzemelnek múzeumok, melyik országnak hogy alakul a valutája, milyen a napi árfolyam, hol érdemes váltani, kit öltek meg Kínában, mért vannak zavargások Little Indiában, milyen a légszennyezés, melyek a kiemelten Dengue láz veszélyes területek, hol és milyen fesztivál van/lesz, hol mosolyognak a legszebben, stb...

Barátokat gyűjtöttem egész Ázsiából, eszmecseréztünk, vitatkoztunk, tanácsot kértem, tanácsot adtak, együtt töprengtünk és gondolkodtunk, már egyáltalán nem csodálkoztam azokon a dolgokon amiken kezdetben igen, már nem lepődtem meg semmin ami addig furcsa volt. 
Lassan két éve ülök egy kispadon egy szerteszét sugárút közepén és csak nézem, ahogy elsuhannak mellettem Ázsia történései.

Az interneten csak az ázsiai hírek után kutattam, ázsiai portálokat olvastam. Folyton átgondoltam és átgondolkoztam magam Ázsiába, éreztem, hallottam, láttam, értettem, felfogtam, megfogtam, és borzasztóan megszerettem.

Közvetetten vált az életem részévé.
Kitörölhetetlenül egymáshoz tartozunk. 
Két éve írok róla.

Két éve a Lelki Társam.


Mi lesz kettőnkkel május után? 

Nemsokára újabb lélek székhely áthelyezést következik... Kanadába? USA-ba?... vagy ki tudja?
A világnak egy megint távoli szeglete... 
Megint minden sötét, idegen, ismeretlen lesz és megint pont mire kicsomagolom, mire kienged, mire kinyílik, mire lelkileg megszokom...

Szingapúr jelenleg egy burok. Egy biztos pont. Egy "mindenrendbenlesz" hely! Telis - tele hibákkal persze, meg telis- tele jó dolgokkal is! 
Egy otthon, egy sokszor sokkal jobb otthon, mint itt a tehetséges fiatalokat kiokádó, Kárpát medencéjében ringó gyermekkorom világa...



Pontosan így fog összecsomagolni, talán végleg búcsút int Ázsiának,  elindul a repülőtér felé, ahol lestoppolja az első Qatar Airways-os gépet. 

Én pedig két - két és fél hónap erejéig kapok egy egészen más gyereket, egy 16 ról-18-ra változót, aki bölcsebb, tapasztaltabb, sok mindent megélt emberke lett. 
"Megmutatom mivé lettem.." ajándékként kapom őt egy egészen pici pillanatra, hogy továbbinduljon a "megmutatom mivé leszek még.." úton...

Most akkor KI-KIVEL van? És HOL is van az a HOL? valamint MEDDIG tart a MEDDIG?




Elmegyek-elmegyek, hosszú útra megyek?:



" Mielőtt végleg elmegyek"...Szingapúrból Vagyis megy...Bizony. Nagyon hosszúra.... nagyon messze, és még annál is messzebbre...Nagyon bátorra!
"Egyességes" egyedül!

De ez még "blogtitkos!"
Ezért egy jó darabig még húzom a csigákat a kíváncsi idegekben :)







OPUS 2014:



Ez egy igen színvonalas és jeles esemény az iskola életében. Komolyzenei koncertek és kórus énekek estje. Hanna azt mondta, hogy fantasztikus volt.
Íme egy videó róla:

https://www.youtube.com/watch?v=k3ieNlRQcK4

https://www.youtube.com/watch?v=DDN_qW3TxaY




Estélyiben a lányom?:




Szingi, ahogy én nagyon sokszor hívom Szingapúrt, képes a vágyaimba látni.
Valahol a blog legelején írtam, hogy régi nagy álmom, hogy az én csilesz-vileszt és túlzásokat nagyon nem szerető lányomat estélyi ˇ"csak most az egyszer" csili-vili ruhában lássam.

Történt az, hogy május 24.-én lesz egy -azt hiszem egyáltalán nem túlzok- Oscar díj átadóhoz hasonlatos ballagási vacsora, est, bankett. Ez -szintén minden túlzást félre téve- hihetetlen pazar és hihetetlen drága mulatság is. Pazar helyen, pazar ételkülönlegességekkel, még pazarabb ruhákban és ékszerekben, a világ rengeteg pontjáról érkező nagyon előkelő, nagyon gazdag és nagyon befolyásos vendégekkel, hozzátartozókkal. 

Az ösztöndíjasok nagy része úgy döntött, hogy külön, sokkal szerényebb keretek között ünnepelnének, és elmennek egy kevésbé pompás helyre közös vacsorázni. 
Főleg mert szinte mindenkinek kiutaznak a szülei, hozzátartozói a ballagásra és így már egy kész vagyon egy család számára már csak az egyetlen ballagási vacsi is. (Sajnos mi nem...úgyhogy az én kis-nagy lányom mindenféle rokoni kíséret és éljenzés nélkül fog elballagni.)

Az iskola, látván, hogy az ösztöndíjasoknak ez gondot okoz, ismét segíteni próbált.
Úgy döntöttek, hogy minden ösztöndíjasnak átvállalják a vacsora költségét és !!!! mert itt még mindig nincs vége: mindenkit fel is ruháznak. Pompázó, csili-vili, estélyibe, öltönybe, frakkba stb...

Én már meg sem tudtam szólalni a hír hallatán, mert eddig is annyi mindennel lepték meg a lányomat a teljes ösztöndíjon felül, hogy mindig azt gondolom, hogy itt a vége...De nem!

Szóval csili-vilit nézett, kutatott, színt választott hozzá és közösen mennek a varró nőhöz, aki pedig méretre készíti az estélyi ruháikat. Izgatottan várom a végeredményt.
Hát...már biztos, hogy nagyon fogok szipogni ezen a ballagáson, amit itthonról online nézhetek majd végig (mert a suli gondoskodott az otthonról integető és éljenző anyukról-apukról-tesókról-mamik-papikról is.) 




Álmodozott a jövőbeni otthonáról:

Egyik nap írja nekem, hogy megálmodta álmai otthonát. A tökéletesen tökéletest. Mindjárt küldi a képeket!

Énféle anyuka lelkesen dörzsöli a tenyerét és mindenféle tündérputtó onokákat lát ugrabugrálni, rosszalkodni a lelki szemei előtt. 
Lát egy takaros kis otthont. 
Még takarosabb férjecskét az ő tündérbogár lánykája oldalán.

Már mosolyog anyuka lelke, sőt ki is virágzik.

Meg el is hervad...mert =

Küldte a képeket:









Az eltűnt repülőgép:




2014. március 8. Nyomtalanul eltűnt a Malaysia Airlines repülőgépe, 227 utassal a fedélzetén.
A gép Kuala Lumpurból-Pekingbe tartott. A hír erősen felborzolta a kedélyeket. Az enyémet is.
Az érzéseimről és gondolataimról nem szívesen írok. Megrémiszt, ami történt, és megrémiszt, hogy mekkora káosz uralkodik a gép keresése körül...Beszéljenek helyettem a hírek.
(2014. március 8.- 2014. március 16.-ig minden információt összegyűjtöttem, de még nincs vége...folyt.köv. a következő fejezetben!)

http://index.hu/kulfold/2014/03/09/40_hajo_es_az_fbi_is_keresi_a_malajziai_gepet/?
utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index



http://www.channelnewsasia.com/news/asiapacific/sea-scoured-for-malaysia/1025966.html?cid=FBINT



http://www.nbcnews.com/storyline/missing-jet/airline-looks-after-families-search-flight-370-continues-n48591



http://www.magyarhirlap.hu/felrobbant-vagy-felrobbantottak-a-malajziai-gepet#sthash.eSdtzu0O.gbpl

Itt szakadt meg velük a kapcsolat

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/09/missing-malaysia-airlines-flight-mh370-turned-around-search

http://edition.cnn.com/2014/03/10/world/asia/malaysia-airlines-knowns-unknowns/index.html?sr=sharebar_facebook

http://index.hu/tech/2014/03/11/valojaban_nem_csengenek_ki_a_malaj_gep_utasainak_mobiljai/

http://index.hu/kulfold/2014/03/11/malaj_gep_igy_neztek_ki_a_gyanus_utasok/

http://index.hu/kulfold/2014/03/11/100_kilometerrel_tavolabb_volt_a_malaj_gep/

http://index.hu/kulfold/2014/03/11/sokat_telefonaltak_a_gyanus_utasok/

http://www.nbcnews.com/storyline/missing-jet/faa-warned-cracking-corrosion-problem-boeing-777s-n50591

http://asiaport.hu/index.php/bulvar/delkelet-azsia/8637-kinai-harcmuvesz-is-utazott-az-elveszett-jaraton

http://index.hu/kulfold/2014/03/12/egy_olajfuro_toronyrol_latta_a_malaj_gepet/

http://asiaport.hu/index.php/politika/kina/8641-kina-surgeti-malajziat-a-gep-utani-nyomozasban

http://index.hu/kulfold/2014/03/12/egy_olajfuro_toronyrol_latta_a_malaj_gepet/

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-621602


http://www.nationmultimedia.com/national/Jet-Lis-stunt-double-a-passenger-on-MH370-30229213.html

http://hvg.hu/vilag/20140313_Negy_vagy_ot_orat_repulhetett_meg_a_Malay?fb_action_ids=734506116582726&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22734506116582726%22%3A470656436368689%7D&action_type_map=%7B%22734506116582726%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

http://www.asiaport.hu/index.php/bulvar/delkelet-azsia/8670-eltunt-malajziai-utasszalito

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2581488/It-WAS-hijacked-Malaysian-official-says-CONCLUSIVE-jet-carrying-239-hijacked-35-000-ft-individual-group-significant-flying-experience.html

A maláj gép egyik pilótájának lakásában találták ezt a szimulátor berendezést.








Afrika Hét:



http://www.youtube.com/watch?v=hUph6E-uj-U&feature=youtu.be














Pálcika történet:



Kínában a pálcikák előtt kést és kanalat használtak az emberek az étkezéshez. Esetenként villát. 

Állítólag Konfuciuszhoz köthető a pálcika bevezetése. Ő mondta ugyanis, hogy "A tiszteletre méltó és becsületes ember távol tartja magát mind a vágóhídtól, mind a konyhától. És nem engedi, hogy kések legyenek az asztalán." 

Konfuciusz ugyanis egyenlőségjelet húzott a kés és az agresszió közé. Ezért lehet, hogy a késeket száműzték az étkezésből, viszont az ételt úgy készítették el, hogy ne is kelljen hozzá a vágóeszköz.

A Sang dinasztia már biztosan pálcikával evett az időszámításunk előtti 18. században.

Ne felejtsük egyébként, hogy a villa Európában is csak a legutóbbi időkben vált állandó társunkká az asztalnál. A bizánciak ugyan a 10. században már ismerték, az amerikaiak azonban csak a 18. században gondolták úgy, hogy a kés mellett jó lenne más is a kulturált étkezéshez.

A kínaiaknál hivatalos evőeszközzé a hanok tették a pálcikákat Krisztus előtt 200 környékén.



Megrázó esküvői fotók:

Egy pár maszkban protestál a szmog ellen Pekingben. 

Forrás: tumblr.com









Nyugati és keleti kultúra közötti különbség a rajz eszközeivel:




Happy in Singapore:


http://www.youtube.com/watch?v=2_g3F_jPres&app=desktop



Érdekességek:

Éttermi menüsor Vietnámból:


Virágcsokor automata:




"Egyél egy jót, és pihenj!"
Tanács a világ legidősebb asszonyától:
http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/japan/8532-tanacs-a-vilag-legidosebb-nojetol-egyel-egy-jot-es-pihenj

Nem haladnak előre a Japánok: http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fasiaport.hu%2Findex.php%2Fgazdasag%2Fjapan%2F8617-nem-haladnak-elore-a-japanok&h=_AQFHFShVAQF7vt9VLFaFZk-9ECCb022f8o2cIiZftcWRLw&enc=AZOBKZNure-ZCErfzrFqbXVECjJholRadcaE09aEieFDyCpYacriotgAYPXDE4AZu3iXGSqDxMDTE1fes3SNUwyQ&s=1&skip_shim_verification=0

Az ajándék: egy rövid film Szingapúrból: http://9gag.tv/p/5bddL/this-boy-never-saw-his-dad-as-an-inspiration-until-he-found-out-his-big-secret?ref=fbl9

75-ből 16 buszsofőrnek pozitív lett a drogtesztje Phuketen. A sofőrök jogsiját elveszik, 4 hónapos rehabra küldik, a cégek pedig 40.000 bahtos büntetést kapnak. http://www.phuketgazette.net/phuket_news/2014/Phuket-tour-bus-drivers-caught-in-Patong-Hill-checkpoint-drug-blitz-27855.html

Orange agent - ez volt a neve annak a lombtalanító szernek, melyet az amerikai légierő a vietnami háború idején használt. Az eredmény: több ezer vak, süketnéma, vagy béna gyerek, agyilag károsodottak, fizikailag szinte életképtelenek. Évtizedekkel a háború vége után kárpótlásra várnak, de hiábahttp://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/delkelet-azsia/8692-a-gyerekek-karpotlasra-varnak-amerikatol


E D D I G I   F E J E Z E T E K : 

1.-31.    FEJEZETEK:ITT

32.- 42. FEJEZETEK:ITT

43.-53. FEJEZETEK:ITT

54.-63. FEJEZETEK:ITT



6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Micsoda munka! Nagyon ügyesnek tetszik lenni!

Névtelen írta...

Hi Ildi

Persze hogy jo mint mindig.

Udvozlettel:

Katy

Névtelen írta...

Hanna és Ildikó kedves!

Kifáradhatatlanok vagytok, zseniális a blog, köszönöm szépen és további sok sikert kívánok mindkettőtöknek.

Szeretettel:

Ica néni

Névtelen írta...

Érdekes, színes, nagyszerű lett ismét.
Zoltán

Névtelen írta...

Köszi, itt nálad megtaláltam az összes információt a maláj géppel kapcsolatban.

A blogodat szívesen olvastam, reggel kezdtem, mert akkor találtam rá, egy imserősöm ajánlotta.

Sikerült is estére végig olvasni az összes fejezetet. Nagyon gratulálok, csudajó blog, csudaérdekesen.

A kislányodnak gratulálok, legyűgözött a tehetsége, sok sikert az életben!

Szeretettel:

Harsági E.

Névtelen írta...

váóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó