Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2013. szeptember 13.

 H A N N A   M E N T  S Z I N G A P Ú R






52. FEJEZET


NAGYKORÚ LETT A CSÖPPEM!

(A többi fejezetet lefelé görgetve 

találod meg)



(Szerző: Dreska Ildikó)





Ezennel kijelenthetem, hogy Varga Hanna, aki született Székesfehérváron, 1995. szeptember 18.-án, anyja neve: Dreska Ildikó, 2013. szeptember 18. napján, bár még mindig a Juvenilitas életkori szakaszban tartózkodik ( Ifjúkori szakasz. Nőknél a 20. évig tart a nemi érés befejezésétől-a növekedés megszűnéséig ) 

 NAGYKORÚ! 

Ha nagykorú, akkor cselekvőképes, mert a cselekvőképességét semmilyen törvény nem korlátozza és nem is zárja ki. 
Így kijelenthetjük, hogy Varga Hanna jogi szempontból, szeptember 18.-tól felnőttnek számít.
Varga Hanna nagykorúsága azt takarja, hogy szerződéses viszonyt létesíthet vagy más jognyilatkozatot tehet. 
Anyuka, apuka akik hihetetlen, de a Senectus Ingrediens ( az öregedés első fázisában tartózkodnak ) elvesztik felügyeleti jogukat és felelősségeiket.
Hannácska ezentúl szabadon házasodhat, szavazhat, munkát vállalhat, felügyelet nélkül utazhat külföldre, szabadon vásárolhat autót és lakást, hitelt vehet fel, alkoholt fogyaszthat és dohányozhat.




 Tőlem, Neked:

Anyává tettél,
szerető szívvé,
Anyává tettél,
féltő, óvó kézzé,
Anyává tettél,
Így válik minden széppé.

Anyává tettél,
mosolygó szájjá,
Anyává tettél,
boldog vígasztalássá,
Anyává tettél,
szárnyaló madárrá.

Anyává tettél,
mindig fényes szemmé,
Anyává tettél,
tekinteted őrző tekintetté,
Anyává tettél, boldog Anyává,
földdé, vízzé, mosolygó almává.

 (anya)



Drága Hannánk, 
Hogyan is ünnepelhetnénk meg a születésnapodat 13 077 km km távolságból?
Odautazunk! 

Behunyjuk a szemünket és elképzeljük, hogy szellő szárnyán, madár hátán, kiruccanunk hozzád Szingapúrba. 
Egy hím külön griffel megyünk.
Ő lesz az: 


Apájad ül a nyakánál,  fogja a gyeplőt, Dana szorosan belé kapaszkodik, én meg Danába.
Ígérem a biztonsági öveket be fogjuk kapcsolni, így senkit sem visz le a légáramlat.

Nem kell gondolkodnom, hogy milyen ajándéknak örülnél a legjobban, úgyis tudom...


Elvisszük hozzád a mezőt: piros pipaccsal, kék szarkalábbal és fehér mosolyú margarétával.
Elvisszük hozzád a földeket: a jó, zsíros, fekete magyar földet.
Elvisszük hozzád az erdőket: az összefogódzó fenyveseket, a fehér törzsű nyírfákat, a makkos tölgyet.
Elvisszük hozzád a patakot: a szaporán csilingelő hűvös csobogást.
Elvisszük hozzád a hegyeket: a sziklák csúcsainak égbeszökő csendjét és békéjét.
Elvisszük hozzád az állatokat: hogy szelíd szemükben ölelésre találj.
Elvisszük hozzád a csillagokat: hogy betakarózhass velük, ha fázol.
Elvisszük hozzád a szeleket: hogy kalászt fonjanak a hajadba.
Elvisszük hozzád a langyos esőket, a harmatban ébredő hajnalokat, a tücsökciripelős estéket.
Elvisszük hozzád az illatot, az érintést, a hangokat, az ízeket, és szemünk némafilmjét.

Elmegyünk hozzád, hogy megölelgessünk és megköszönjük, 
hogy minket választottál ANYÁNAK, APÁNAK  és TESTVÉRNEK!
El szeretnénk mondani neked, hogy nagyon büszkék vagyunk rád, és el szeretnénk mondani, hogy csodálatos Ember vagy!
Szeretnénk megköszönni Neked a jóságodat, a szelídségedet, az őszinteségedet, a ragaszkodásodat és azt, hogy napról-napra tanítasz tisztán látni, érezni, elfogadni, észrevenni, másképp szemlélni, jót tenni!

Hálás vagyok, hogy anyaként, megkaptam az élettől a lehető legnagyobb ajándékot: a húgodat és téged!
MEGVAN MINDENEM!!!

.....

Már messziről ragyognak Szingapúr éjszakai fényében a felhőkarcolók ablakai. 
A 60 szintes tetején fogunk leereszkedni. 
A hím griff futóműve csikorogva érintkezik a talajjal. 

A hold éppen egy Ret Hot Chilli Peppers számot gitározik neked, te pedig ott ülsz törökülésben.

Mosolyogsz.

Megérkeztünk.
Mosolygunk. 

Csillagokból gyertyát gyújtunk.

18-at!
Elfújod.

Ott ülünk pontosan  a világ tetején.
Te, Dana, apa és én.

Szép ez a világ!
Boldog születésnapot!


A 18 ÉVED KÉPEKBEN:



Kicsiny kezed redőiben melegszik a szívem.
Szemeid fényében virágot bontanak a fák.
Mosolyodban alszom és ébredek.
Őrzöm a csodát.
Ezt az életet.
Téged.
Aki belőlem lettél.

Álmomban is szeretlek.
           (anya)




"Engedd, hogy a gyermekeid legyenek a mestereid. Értékeld nagyra az ő létezésüket és hogy azért jöttek, hogy felbecsülhetetlen ajándékhoz juttassanak téged."


"Az álmaink olyanok, mint a pillangók: némelyik törékeny, van olyan, ami elszáll és van, ami megmarad, vannak kisebbek és nagyobbak; de a maga módján mindegyik gyönyörű."



"Az élet arról szól, hogy bízz az érzéseidben. Kockáztass! Merj önmagad lenni! Tanulj a múltból. Becsüld meg az emlékeket. És vedd észre; az élet mindig megy tovább."



"Akkor érzem szeretve magam, ha a másik társaságában igazán szabadnak érzem magam, szabadabbnak, mint ha egyedül vagyok."



"Saját magunkkal való kapcsolatunk és az, hogy mennyi gyönyörűséget találunk az életben, végső soron attól függ, hogy az elménk hogyan szűri meg és értelmezi mindennapi élményeinket. Boldogságunk belső harmóniánkból ered, nem pedig abból, mennyire vagyunk képesek irányításunk alá vonni az univerzum hatalmas erőit."




"Csak saját magammal kell összhangba kerülnöm, annak örülnöm, ami belőlem való, akkor ezt a boldogító harmóniát olyan erőnek fogom érezni, amely önmagában elegendő, de kifelé is sugárzik."




"Ott ülhetsz a pillanatban éberen, hiheted, hogy tudod, hogy mi zajlik körülötted, mindig lesz olyan perc, amikor elveszíted a fonalat, és beleülsz abba, amiben mindenki él. Akkor aztán bosszankodsz majd mindenen, még azon is, ami téged szolgál, hiszen hogyan is értenéd akkor. Az Élet tudja, hogy mikor kell lépnie, megvédenie, kikerülnöd valamit, ami nem tartozik hozzád. Nem enged oda, ahol nagyon nem kell ott lenned. Olyan gátakat rak eléd, amit képtelen vagy átlépni."



"A teljességet nem lehet látni, a teljesség szinte észrevétlenül burkolja be, veszi körül, öleli át az embert. A teljesség leginkább egy érzés: a hiánynélküliség érzése."



"Ha fát ültettél, türelemre van szükség. Nem húzhatod ki naponta a földből, hogy megnézd, mennyit nőtt a gyökere." 



"Azt soha nem tudtam elérni, hogy ha elültettem egy hamisciprust, abból tuja legyen. Az teljesen lehetetlen, mert ő hamisciprus akar lenni. Ő hamisciprusnak készül, nem lehet más. Abban az esetben, ha kellőképpen gondozom és szeretem - mert én hiszek benne, hogy azt a növény is érzi -, ha megfelelő tápanyagot adok neki, és gondoskodom mindenről, ami szükséges, akkor gyönyörűséges növény lesz belőle. Ha nem, akkor nyomorult növény - de ugyanaz a fajta, másik nem lehet! Az a mélységes meggyőződésem, hogy az ember gyerekénél pontosan ugyanez a helyzet. Hogyha érteni akarom őt, akkor az első dolgom, hogy megértsem: tujának vagy hamisciprusnak született-e."





"A sas rendkívül hosszú ideig, akár 70 évig is élhet! De kemény döntést kell hoznia, hogy elérhesse ezt az életkort. Ugyanis 40 éves korában megöregszik: hosszú, hajlékony karmaival többé már nem tudja megragadni táplálékául szolgáló zsákmányát. Hosszú, éles csőre meggörbül. Elöregedett nehéz szárnyai, a vastaggá vált tollak hatására, akadoznak a mellén. Ekkor a sas komoly döntés előtt áll. Két lehetőség közül választhat: vagy elpusztul, vagy egy 150 napig tartó változás fájdalmas folyamatán esik át. A sasnak egy hegy csúcsára kell repülnie, és a fészkén kell ülnie. Itt a sas addig ütögeti csőrét a sziklához, amíg csőre ki nem szakad. Miután csőre kiszakadt, a sas kivárja, hogy kinőjön új csőre. Ezután kiszaggatja karmait. Amikor új karmai kinőttek, a sas elkezdi kitépkedni régi tollait. Öt hónappal később sor kerül újjászületésének híres repülésére, és a sas még további 30 évig él. Mért van szükség a változásra? Gyakran szükséges, hogy a túlélés érdekében végigvigyük a változás folyamatát. Néha szükséges megválnunk régi emlékeinktől, szokásainktól és egyéb régi hagyományainktól. Csak a múlt hordalékától megszabadulva használhatjuk ki a jelent."



„Ha kételkednél az élet erejében és a megújulás hatalmában, csupán figyelj az óriási kőtömb észrevehetetlenül piciny résén áttörő fűszál csodájára. Ne feledd a különbséget a bármit is igénylő szeretet és a szeretet között." 



"Imádom a természet rajzolta mintákat, amiket maga az élet, maga a szagos élet hoz létre. Amiben nincs semmi direktség, csak úgy kialakul, a vonalak arra mennek, amerre akarnak. Szabad művészet, az alkotó pedig maga az idő."



"Amikor egy falevél lehull a fáról, vajon úgy érzi-e, hogy legyőzte a hideg? A fa azt mondja a levélnek: "Ez az élet körforgása. Talán azt hiszed, hogy meghalsz, de valójában bennem élsz tovább. Neked köszönhetem, hogy élek, hiszen általad lélegeztem. Azt is neked köszönhetem, hogy szerettek, mert árnyékot tudtam adni a fáradt vándornak. A te nedved az én nedvem: mi egyek vagyunk."


"Hasonlítanunk kell kissé egymáshoz, hogy megérthessük egymást, de kissé különbözőknek kell lennünk, hogy szerethessük."




"Vannak pillanatok az életben; amiket soha nem lehet elfelejteni. Vannak pillanatok, amelyek mint parányi tűk megakadnak az ember húsában és idegszálaiban. Amik oly élesen és mélyen vágódnak be az emlékezetbe, hogy az idő sohasem tudja kimosni belőlünk. Halk pillanatok ezek, csak a halk pillanatok fúródnak ilyen mélyre. Az élet hangos, nagy pillanatait gyakran előszedi az ember, minden alkalommal kiszínezi, átfesti, az érdekes, nagy pillanatok lassanként megkopnak, elhalnak a boros asztalok felett a szivarfüstben. Csak azok a pillanatok az örökkévalók, amiket nem lehet elmondani. Ezek a kis meztelen pillanatok szemérmesen elbújnak a szívben, így élik magányos életüket. "




“A siker jobbára azon múlik, hogy akkor is kitartsunk, amikor mások már feladták.”



"Ami után kapkodsz, elvész, amit elengedsz, megfogod. Karodba röpülnek a fecskék, s magadra hagynak a csillagok. "



"A gyermek, akit szültél tíz fontot nyom. Ebből nyolc font víz, a többi egy maréknyi szén, nitrogén, kén, foszfor, kálium és vas. Így tehát nyolc font vizet és két font hamut hoztál a világra. És ennek a te gyermekednek minden cseppje valaha egy felhő párája, hókristálya - köd, harmat, forrás vagy egy városnyi szennyvíz csatorna vize volt. A szén és nitrogén minden atomja valaha milliónyi különböző vegyület része volt. Te csak összegyűjtötted azt, ami már megvolt…És az emberek milliói között mit is hoztál a világra? Egy szalmaszálat, egy porszemet, egy semmit. Olyan elesett, hogy még egy baktérium is megölheti, amely olyan kicsiny, hogy ezerszeres nagyításban is csak pontnak tűnik a látómezőben.
Ez a semmi azonban hús-vér testvére a tenger hullámainak, a viharnak, a villámnak, a Napnak és a Tejútnak. Ez a porszem testvére a búzakalásznak, a fűnek, a tölgynek, a pálmafának, a sárgarigófiókának, az oroszlánkölyöknek, a csikónak és a kiskutyának. Van benne valami, ami érez, vizsgálódik, tűr, vágyik, örül, szeret, bízik, gyűlöl, hisz, kételkedik, vonz és taszít. Ez a porszem gondolataival mindent átfog: a csillagokat és az óceánokat, a hegyeket és a szakadékokat.
És mi lenne a lélek tartalma, ha nem a világmindenség, csak dimenziótlanul?"




6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a nagylány kicsinek is csodaszép volt, most is az. Legyen boldog élete
Üdv:
V.M.

Névtelen írta...

Isten Éltesse Hannát !!!

Névtelen írta...

megható összeállÍtás

Névtelen írta...

Nagyon szép, gratulálok.
Éva néni

Névtelen írta...

Boldog szülinapot a nagy lánynak, sok szeretettel: Floridából

Varga Hanna, Varga Dana és Dreska Ildikó alkotói oldala írta...

:) Átadom az üdvözleteket.
Köszönjük szépen.