Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2013. június 17.

H A N N A   M E N T   S Z I N G A P Ú R






48. FEJEZET





(A többi fejezetet lefelé görgetve 

találod meg)


( Szerző: Dreska Ildikó)


....a napok így a vége felé lassan cammognak.....de már itt van....nemsokára itt van....végre itt van....végre hazajön.......és újra együtt lesz a család mielőtt megint visszamenne..........

Tanulmányi díj, Amur leopárd konzerváció matekosan, Hanna blog, frizbizés és spanyol ebéd, te már látványosan lebegsz, cápauszony és csecsebecsék, bosszútól fűtve, a gólyák és a szülői, infúzió, anyu szemmel,  nem várt esemény+ezerrel tombol a dengue láz is, indián


Tanulmányi díj:

Angol nyelv és irodalom tanulmányi díj 2012-2013. 



Amur leopárd konzerváció matekosan:

.....hogy egészen pontosak legyünk: Panthera pardus orientalis=Amur leopárd
Konzerváció=megmaradás elv 

Mennyi időbe telne stabilizálni a populációt?

Szóval van az úgy, hogy standard matekon az IB érettségihez dukál egy matematika szakdolgozat is. A szakdolgozat témáját mindenki saját maga választja, lényege, hogy bármi is legyen az, matematikusan kell kutatni, elemezni, vizsgálni. Függvényekkel, egyenletekkel, képletekkel tarkítva. 
Ez egy hosszadalmas, rengeteg kutatást igénylő feladat. Lehetne persze sokkal egyszerűbb, már évek óta kiforrott témákban írni és onnan átvenni elemeket. De őt ismervén, mindig valami egyedit és különlegeset szeretne nyújtani. 
Tehát.....általános tény, hogy egy Hanna féle lelkes állatvédő, természetesen azonnal valami Panthera pardus orientalis-os témát keres. Ebben a témában egyesül, eggyé olvad a biológia és matematika, a kettő keverékéből pedig megszületik a válasz a kérdésre: Mennyi időbe telne stabilizálni a populációt?

A Természetvédelmi Szövetség, súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta az amuri leopárdot, mára mindösszesen egy kis területen az orosz-kínai-észak koreai határok háromszögében él.



Hanna blog:

A kis millió itteni életfeladat között eddig időben és energiában nem igazán fért el a blog írás.....de most bepótolja a bepótolhatót. ( legalábbis egy részét ).
Íme az ő blogja. Csak röviden és tömören. :)

http://vargahanna.blog.com/




Frizbizés és spanyol ebéd:

Végül is....sosincs késő.....egy tanév kellett ahhoz, hogy rájöjjön milyen jó frizbizni........Először ment el, megtetszett neki.
Ebben a tanévben az utolsó spanyol órán meghívták őket egy Mexikói étterembe. Egy Szingapúrban leledző, Mexikói étterembe.


Te már látványosan lebegsz:

Állítólag már a járásán, a hangján, az arcán, a mozdulataiban és a kedvében is lehet látni, hogy jön haza.
Állítólag lebeg, lelkesül, kicsattan.
Számoljuk a " néhány napot". Semmiség.
Szingapúr felől hamarosan griffmadár száll alá, tarsolyában a csöppünkkel. 





Cápauszony és csebebecsék:

Egy kis szombat, egy kis bóklászás a kínai negyedben:





Itt mindig Karácsony van...














Bárki-bármi gondol, nekem erről csak a gyilkosság szó jut az eszembe.....



Bosszútól fűtve:

Dead Man Down

Ez a magyarra lefordítható címe annak a filmnek amire egészen véletlenül tévedt el Hanna a társaival a szingapúri moziba. Örömsokkot kapott, amikor a film negyedénél elkezdtek magyarul is beszélni....igaz tört magyarsággal, de már ez is élmény volt......az egyik karaktert Kerick Lászlónak hívják a filmben....

Gólyák és a szülői:


Elérkezett ez a nap is. Budapesten az Eötvös Kollégiumban zajlott ez az esemény. Ilyenkor eljönnek az UWC bizottság tagjai, a gólyák, akik nemsokára megkezdik új életüket egy más országban, a gólyák hozzátartozói, a mostani 11-esek (egy része), az ő szüleik és a már korábban végzett diákok (egy része). 
Ez egy tájékoztatós, beszélgetős, közös ebédes, gólya bemutatós és  oklevél kiosztós összejövetel. 
Sajnos Hanna a még szingapúri tartózkodása révén lemaradt róla, pedig nagyon szeretett volna menni.


Infúzió:

Kávé elvitelre, Szingapúrban. Ott ez a trendi. Nekem erről a bemeneti egység vagy más néven infúzió, vagy pedig a kimeneti egység, más néven katéteres ürítő zsák jut az eszembe.






Anyu szemmel:

Ez a blog, mint ahogy párszor már említettem UWC-s anyu szemmel íródott és nem tartalmaz nyilván számos elemet, érzést és gondolatot amiről a lányom tudna vagy akarna  mesélni.
Van egy UWC-s Hanna blog ( ami idő hiányában néha-néha azért íródik, mégpedig szűken, tömören és lényegre törően ) és van egy UWC-s anya blog. A kettő tehát nem összekeverendő. Én azt írtam le, amit én gondoltam, illetve azt, ami átjött abból amit mesélt nekem a lányom. A beszerzett információkhoz, a megélt érzésekhez társult egy kis kutatómunka is Ázsia számos országával kapcsolatban. 

Tehét amikor megkérdezik tőlem, hogy miért írok blogot a lányom kinti életéről, akkor azt egyrészt kedvtelésből teszem, illetve azért,  hogy az én szememmel is lássa egy másik diák vagy szülő vagy bárki, aki rátalál erre az oldalra, hogy mikén éltem át ezt az időszakot, mit és hogyan láttam.

Azt azért előre bocsátanám, hogy több okból kifolyólag a blog nem tartalmaz teljes mértékben mindent, mert most nem tartalmazhat....ez nem az a pillanat, amikor mindent le lehet írni.... de mivel hitelesnek ígértem, ezért be fogom pótolni ezt a hiányosságot.
A nem túl pozitív érzéseket azért bele-beleszövögettem a sorok közé, aki figyelt, az értette és megtalálta. 
De előrebocsátom, hogy szerencsére nem ért minket számottevő kellemetlenség. 
Viszont fontos láttatnom őket, hogy eloszlassam a fejekből a "szingapúri habos-babos torta minden" érzést.
Ha azt érzed, hogy a habos babosban, egy zöld marcipán békaként kedvedre dagonyázhatsz, akkor könnyen meglehet, hogy óriási zuhanásban vagy habos-babosba fulladásban lesz részed.
Ezért jobban jársz, ha a békák természetes élőhelyéről kezded meg az utazásodat. 
Tekints ki egy nagy lapulevél mögül....:) az alá vész esetén be lehet bújni, napsütéskor pedig elnyújtózhatsz egy szinttel feljebb a levelén.

Semmit nem bántam és bántunk meg! Igazából így az első év távlatában tudom bátran leírni azt, hogy ez sokkal nagyon lehetőség és ajándék, még annál is, ahogyan az elején gondoltam. 

Ezzel az időszakkal mindenki változik.
Más lesz fontos, más lesz nehéz, más lesz könnyű, más lesz a hiány, más lesz az ölelés, más lesz a mosoly és még a könyeknek is más íze lesz.

Ölelés, hála mindenkinek akinek része volt/van/lesz abban, hogy Hanna kijuthatott Szingapúrba.

A blog 2012/2013. tanévének fejezete ezennel lezárul. Találkozunk augusztustól, az újabb szingapúri tanévben a 49. fejezettel kezdve, ahol majd a nyár élményeit mesélem el.

Viszlát mindenkinek! Várom a lányom!


Nem várt esemény:
későbbi bejegyzés!

Sosem nézek tévét, nem hallgatok rádiót.....így ez a hír sem jutott el hozzám időben....Ma egy SOS levél érkezett az iskolától, hogy Szingapúrt teljes füstköd borítja, a helyzet pedig olyan súlyos, hogy jócskán meghaladta a füst az levegőszennyezettségi határértéket, ezért tilos a szabadban tartózkodni.

A szingapúri magyarok azonnal küldtek nekem fotókat, ahol döbbenten láttam a teljes füstbe borult Szingapúrt és tájékoztattak, hogy Szumátrán ég az esőerdő és a környező országokat beborította a füstköd.

Két dolog miatt is elszomorodom: ..... Istenem....hová lesz a világ.....megint pusztul a természet....és benne szépen, lassan pusztulunk mi is.....
másrészről fogalmam sincs,  hogy jelen helyzetben fel fog-e szállni a gépe......ha nem, hát komolyan mondom bele is halok.....

Azonnal hívtam a repülőtársaságot, hogy hasznos információkhoz jussak. A válasz az volt, hogy egyenlőre zavartalan légi közlekedés.......

Csak bízni tudok......hogy minél előbb egészségben hazaér.

Fotók Szingapúrról a link jobb oldalán: 
http://www.straitstimes.com/the_haze_in_singapore
http://sg.news.yahoo.com/singapore-hit-haze-indonesia-forest-fires-060558314.html

+ ezerrel tombol a Dengue láz is :(

http://sg.news.yahoo.com/singapore-fights-back-against-worsening-dengue-outbreak-044730254.html



Indián:

Nem Ázsiai forrás, de globális probléma. Mindenképpen helye van a blogomban:
http://www.youtube.com/watch?v=ZMLszxp4Js0&feature=youtu.be



AZ 1.-31. FEJEZETEKHEZ KATTINTS ERRE A LINKRE:

http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2012/09/hanna-ment-szingapur.html


A 32.- 42. FEJEZETEKHEZ KATTINTS ERRE A LINKRE:

http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/04/hanna-ment-szingapur-tobbi-fejezetet.html


A 47.- 43. FEJEZETET ITT TEKINTHETED MEG:

http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/06/h-n-n-m-e-n-t-s-z-i-n-g-p-u-r-47.html





Nincsenek megjegyzések: