Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2013. május 14.

 
H A N N A  M E N T  S Z I N G A P Ú R  és
T I O M A N





45. FEJEZET


(A többi fejezetet lefelé görgetve 
találod meg)

( Szerző: Dreska Ildikó )


Meglepetés cikk Hannáról, amikor lepipál a lányom, a Dekorációs Bizottság Elnöke, Thaiföld egy rokonnal, a kockás fejű lány, újabb izgulni való: Dengue láz,  UWCSEA video, búcsú est, elkészült a Malaysia (Melaka) 2012. zenés-fotós Hanna film, BESZÁMOLÓ: MALAYSIA, TIOMAN ISLANDRÓL  (BIOLÓGIA HL KUTATÓMUNKA) , interjú egy amerikai egyetemmel, egy lány aki túlélte az abortuszt, a világ legszebb repülőtere

Fotó: Hector Andres Poveda Morales


Meglepetés cikk Hannáról:

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szingapur-egy-magyar-lany-szemevel/




Amikor lepipál a lányom:

(újabb siker):
" Így írunk mi" határon innen és túl - nemzetközi vers író verseny: Varga Hanna V. helyezett, anyuka VIII. helyezett.
Az idősebbet illik előre engedni:)
















A Dekorációs Bizottság Elnöke:

Kinevezték az iskola Dekorációs Bizottság Elnökének. Bármilyen dekorációval kapcsolatos munkáért ő felel , illetve ő fogja össze a Dekorációs Bizottság tagjainak munkáját. 
Az első nagy szabású feladat egy óriási méretű kép elkészítése volt, mely ezentúl az iskola falát díszíti.
A munka elkészült, állítólag szuper lett.
(amint kapok róla fotót, felteszem).

Itt van már a link róla, a 46. fejezetben: http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/05/h-n-n-m-e-n-t-s-z-i-n-g-p-u-r-46.html





Thaiföld egy rokonnal:

A Duna TV készített egy filmet Thaiföldön, azt gondolom kiváló anyag lett belőle.
....azért a végén a bácsival kicsit összepárásodott a szemünk....megható és aranyos.
A filmben nyilatkozik az egyik rokonunk Csere Miki, aki búvár oktató.
( Ha valaki erre jár és búvárkodni szeretne, akkor ajánlom őt szeretettel. )

http://www.youtube.com/watch?v=geFHd6HQwJ4



A kockás fejű lány:

Eddig úgy tudtam, van egy igen komoly, felnőttesen gondolkodó lányom, aki nagyon lelkiismeretes és ennek megfelelően teszi a dolgát. Elég maximalista szülőnek tartom magam, az elejétől fogva céltudatosan és szigorúan fogtam a lányokat a kötelességeket illetően. A kicsivel ugyan már kisebb sikerrel.:)

Most meg itt van egy teljesen felnőtt lány, aki már kicsit túlzottan lelkiismeretes, meg néha már csőszerűen küzd a céljaiért,  és akire úgy nézek fel, mintha ő lenne a bölcs meg a sok évet megélt. ........én meg egy kisgyerek, akinek a tojáshéj még a fenekén csüng........és aki mellett rácsodálkozom arra, hogy én még mennyi mindent nem tudok, vagy teljesen kifordítva tudom, és még mennyit nem láttam meg nem tapasztaltam meg az életből és mennyi mindent elszúrtam, mert nem jól csináltam vagy gondoltam.
Rácsodálkozom mellette arra, hogy a tizenhét évesem nevel, oktat, formál és példát mutat. 

Sosem gondoltam, hogy én fogom valaha is azt mondani Hannának, hogy most már egy kicsit álljon le a tanulással, lazítson, mert tényleg kezd kockásodni a feje. .....és ez most mégis bekövetkezett. 

Embertelenül, iszonyat sokat tanul.....be kell vallanom, itthon ennek a tizedét sem kellett  a tanulásra fordítani.....és büszke vagyok rá, hihetetlenül büszke, mert én őszintén megvallva, a kemény anyaként ,- aki soha nem ad fel semmit -, néhányszor már bedobtam volna a törölközőt, kómába esem, de legalábbis valami sírógörcs szerűt produkáltam volna.




Lezajlottak az IB érettségi próbavizsgák és nagyon büszke vagyok rá, mert remekül teljesített, még az iskola vezetésétől is kapott egy írásos dicséretet, sőt engem is megleptek egy , " nagyon meg vagyunk elégedve Hannával és példaértékű a szorgalma, az időbeosztása, a jelleme és tenni akarása" levéllel.
Annak ellenére, hogy egy vizsga, a matek bizony nem sikerült fényesen, igaz a többieknek sem és nagyon és még nagyobban nehéz volt. Pedig rengeteget gyakorolt, készült, de ezen a vizsgán mindig stresszes, összefolynak előtte a számok, a szövegek......felmerült, hogy lejjebb adja egy szinttel, mert megtehetné, de saját döntése alapján bevállalta, hogy csinálja tovább, bármi áron....majd még többet gyakorol és kántálja, kántálja magában, hogy menni fog és tudja és tudja....és próbál feszültséget is uralni a vizsgákon. 
Nem tudom mi lenne a jó és helyes, nem látok a jövőbe, remélem helyesen döntött és remélem sikeres lesz az újabb lelki és szellemi nekifutás. ( azért zárójelben megjegyzem, nem kellene semmi más, csak egy "jómatektanár" ). De azért megveregettem a vállát, mert részletesen utána néztem, és amit ők matekból tanulnak annak nagy részét nem tanítják egyetlen hazai gimiben sem, emelt szinten sem, csak az egyetemen, de ott is csak inkább a műszaki-magas szintű matekot kívánó szakokon.

A vizsgák mellett túlesett még a spanyol szóbelijén is és az A szintű angol nyelv - és irodalom szóbelijén is, ami már az érettségijének egy része és mindkettőn remekül teljesített.




.........ül a skype előtt, mostanában többet ( azt hiszem már eléggé eluralkodott rajta a jövök haza honvágy....)  és vidáman, tele energiával beszél a kockás fejéből kifelé, közben leckét ír, meg éppen olvas egy cikket, meg válaszol egy levélre, készíti a rajzát meg beszél az anyjával.....multifunkcionális leány lett  .....szóval őrület.....és amikor én szomorú boci szemekkel nézek rá és aggódok, hogy de igenis most ne tanulj, pihenj és menj a társaiddal....akkor ő előadást tart a tanulás fontosságáról, hogy neki igenis jó ösztöndíjat kell kapnia az egyetemen, és menni fog ez, figyeljem meg, még az a piszok matek is.......amit én, ha tehetném eltüntetnék a föld színéről is....



.....és nincs megállás, készül a szakdolgozataira, ami az érettségihez kell majd jövőre, mert nem akarja ezeknek az írásával tölteni az egész nyarat......és sorolja nekem, hogy mik lesznek a témái, matekot még nem tudja (mert abból is kell írni........) 

Tehát adott ez a megkockásodott tizenhét éves aki itt a bulizós meg pasizós kor kellős közepén,  azt is közli velem, neki most nincs ideje a magán életre, a magán élet elvonja a figyelmét a tanulmányoktól, neki pedig csak és kizárólag erre kell  koncentrálnia. Szoktak az anyuk olyat mondani a lányuknak, hogy : bulizzál, magánéletezz és dobd félre a tankönyveket? 
Mert én most mondtam.......




Az UWCSEA a hely, ahol nagy a húzóerő, a motiváció, és ahol nagyon ciki nem kiválóan teljesíteni. 

...........Így hát a feszített tempó, egészen június 19.-ig tart. Most kicsit szomorúan írom ezt, mert ebben az UWC suliban egy hónappal később fejeződik be és majdnem egy hónappal korábban kezdődik az iskola, mint a többiben. Nem hosszabbak a szünetek és nincs is több szünet.....a miértjére még nem jöttem rá.

A 12.-esek viszont május végén hazamennek, most pedig érettségiznek.

Az egész kollégiumra rátelepedett a csend, az emberek bevackolják magukat a szobájukba és látástól-mikulásig tanulnak-vizsgáznak-tanulnak-vizsgáznak.
Néha, nagyon néha van egy-egy  filmnézés, és kb. ennyiből áll a szociális élet. 




..................és megint egy kicsit elszomorodom, mert mennyivel jobb lenne kint tanulni egy virágokkal teli mező közepén, vagy egy békés és távoli hegycsúcson, vagy a "lágyhullám" tengerparton, de még egy icurka-picurka-tenyérnyi kert is megtenné azt hiszem.....mivel ezekből itt minden hiánycikk, meg aztán senkinek sincs kedve kimenni az ájulásmeleggel pacsizó "ájuláspárába" , ezért a légkondis szoba friss levegőjében próbálnak fogni, csattogni, kattogni az agytekervények. ( azt hiszem még mindig, hogy ez az egyik leg-legóriásibb hátránya Szingapúrnak ). 




Újabb izgulni való: Dengue láz:

Megint van mitől félni, mivel National Environment Agency közleménye alapján Szingapúrban és egész Ázsiában elszaporodtak a Dengue láz megbetegedést terjesztő szúnyogok. 
Ezért Szingapúr több részén piros riasztást adtak ki.

............és persze miért is ne, Hannát jelenleg megint vörös foltok díszítik, mivel több helyen is megcsípte a Homoki légy, ami többek között Dengue szerű lázat is terjeszt.........http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztika.adatlap.php?id=98645

Egyenlőre várunk......... a testszerte megjelenő, valószínűleg allergiás reakciókon kívül még nem történt semmi és reméljük nem is fog, mert elég brutális lefolyású betegség kiváltója lehet.




UWCSEA video:

http://www.youtube.com/watch?v=ks1XbIJYGUU




Búcsú est:

Mielőtt ebbe belekezdenék, el szeretném mesélni, hogy itt hogyan zajlik a végzősök számára az utolsó időszak. 

Itt is tanulnak, készülnek az érettségire, itt is van bolondballagás, az iskola falain belük és egészen egy hétig tart, tehát egy héten át minden nap más és más jelmezt vagy alakot öltenek.

A 11.-es évfolyam egy búcsúbál keretében búcsúzik a végzősöktől. Ennek a helyszíne a British Club volt, egy elegáns közeg, mindenki felvette a báli ruháját és a lányok a kopogós cipőjüket. Azt hiszem Hannán életében először volt báli ruha, ha ugyan az ő szerény ruháját annak lehet nevezni és kopogós cipő.
Boldogan újságolta, hogy csak kétszer vágódott el, ami nagyon jó arány ahhoz képes, amire számított.

Ezen az esten közös éneklés volt, színdarab, tánc amire sokat készültek, de megérte.
Egy fényképes összeállításban visszatekintettek a két év legszebb eseményeire, emlékeire.
Leveleket írtak a végzősöknek és minden 12.-es kapott egy szál rózsát. 

Elegáns hely, finom vacsora, szép emlékek, sok nevetés és sok könny és egy szorítás a szív környékén, egy mondat ami arról szól, hogy nemsokára vége lesz.....ez a búcsú pedig még nehezebb, hiszen földrészek, világok választják majd el őket egymástól. 

A végzősök csoportja: 





Az európai 11.-esek csoportja. 
Hanna ( Magyarország ) , Pleun (Hollandia), Lotte (Hollandia), Klára ( Csehszlovákia )


Fotó: Hector Andres Poveda Morales


A legjobb barát Jordy, Costa Ricából, aki szinte a testvére volt és nagyon fog hiányozni: nem is tudom mi lesz nélküle.


Fotó: Nina M. B.







Elkészült a Malaysia (Melaka) 2012. zenés-fotós Hanna film: https://www.youtube.com/watch?v=ZKDm84U9PtE





Malaysia, Tioman Island
(Emelt biológiát tanulók szakmai útja):

TIOMAN ZENÉS VIDEÓ:
http://www.youtube.com/watch?v=XPTIAyKQn7o&feature=em-upload_owner


A csoport egy kis része.
A csíkos-törpe: Hanna

Hanna emelt biológiát is tanul és szakmai kutatómunkát is kell végezniük.
Az utat teljes mértékben az iskola szervezi és állja. 
Ez az út fantasztikus, élményekkel teli, óriási lehetőség volt Hanna számára, szakmailag rengeteg elméleti és gyakorlati tudással gazdagodott. Kutattak, anyagot gyűjtöttek, mértek, számláltak, vizsgálatokat végeztek, elemeztek, jegyzeteltek és összegzést írtak. 
A szemmel látott, kézzel tapintott gyönyörűségek és élmények mellett, nagyon érdekes előadásokat hallgathatott végig és komoly biológusokkal dolgozhatott.
Nem is tudom ki lehet-e fejezni azt a hálát és köszönetet amivel tartozunk az UWCSEA-nak ezért az életre szóló és azt hiszem választott karriert meghatározó élményért.




A szakmai út után három embernek ítélték oda a leglelkesebb biológus címet, az egyiket Hanna kapta.

............és.......és a búvárkodás következménye az lett, hogy ha minden jól megy, akkor jövő év márciusában abban a thaiföldi búvárközpontban, ahol rokon Miki is oktat, megcsinálja a búvárvizsgát.






1. nap (2013/04/05)

• Indulás Genting Village, Tioman.

• Séta a Melina Beach Resort.

Kutatási téma: esőerdő és mangróve oktatóanyag





2. nap (2013/05/05)

 Esőerdők és mangrove felmérés, vizsgálat.

Kutatási téma: tengerparti ökoszisztémák és felmérési technikák







3. nap (2013/06/05)

 Melina Beach tengerparti ökoszisztéma, mérési munkák.

Kutatási téma: tengerbiológia, korallzátonyok élővilága, merülés.











4. nap (2013/07/05)

 Korallzátonyok és a tenger élővilágának  tanulmányozása, tengerbiológia Coral Island (Pulau Tulai)


Oktatás: környezetvédelem.

Este: máglya party







5. nap (2013/08/05)

Tanjong Gemok


és utazás vissza az esti órákban Szingapúrba. 

Hajnali öt órakor indultak el Szingapúrból, 6 órás busz út, majd kb. 2 órás komp út következett.
Tiomanon nincsenek utak, nincsenek autók. Nem létezik semmilyen tömegközlekedés. A szigeten belül  gyalog lehet közlekedni.




Hihetetlenül otthonos mesebeli faházakban laktak a hófehér homokos tengerparton. Előttük a víz, hátuk mögött az érintetlen esőerdő. Nyugalom, béke, természet, csoda. Állatok, növények, víz. TERMÉSZET!
A hely, ami tökéletes egy Hanna fajta embernek..... a tökéletesebbnél is tökéletesebb.




5 biológusként végzett fiatal ( angolok, németek ) kalauzolták őket a szigeten, tartottak nekik előadásokat és segítették őket a munkában. 

Itt búvárkodott életében először, mégpedig a világ egyik leghíresebb merülőhelyén. Élőben látta azt a csodát, amit eddig maximum természetfilmekben látott. Tigriscápák, ráják, színesebbnél-színesebb halak és gyönyörű korallok között úszhatott a kristálytiszta vízben. ....és ha egyszer egy ilyen helyen búvárkodsz, akkor többé nem akarod abbahagyni, ezért itt két alkalommal is repetázott a lehetőségből.

Víz alatti fotókat kellett készíteniük, halmegfigyelést, fajszámlálást, külön tanulmányozni a zavart és nem zavart vizet, felmérést készíteni, hogy a hajóforgalom milyen hatással van a korallzátonyokra stb....
Éjszakai adatgyűjtést is végeztek, kifeszítettek egy 80 méteres szalagot, és a szalag mentén, méterenként kellett adatot gyűjteni, mennyi a homok, mennyi a rák lyuk, alga, tengeri uborka, vízinövények stb..stb...

Rengeteg vízi állatot és növényt tanulmányoztak, vizsgáltak és óva intették őket egy rákfajtától, amit tilos érinteni, mivel egy pillanat alatt képes levágni az ember ujját. 




A mangrove mocsárban a magrove fajokat tanulmányozták, vizsgálták, ezek környezetét, élővilágát.







Az esőerdőben is kutatómunkán voltak, elképesztő magas és széles törzsű ősfákat ismerhettek meg, az egyikre létrával lehet felmászni. Persze, hogy minden vágya az volt, hogy felmászhasson, de óva intették ettől, mert a szigetnek ezen a fáján él egy nagyon ritka kígyófaj, ami kifejezetten veszélyes,  a marása azonnali halált okoz. 

Az esőerdőben világosság intenzitást mértek, növényfajokkal ismerkedtek, számláltak, talajvizsgálat volt, levegő páratartalmat néztek , kéreg vizsgálatokat stb. végeztek. 

Ezen a szigeten rengeteg majomfaj él, de eddig élőben és szabad környezetben,  itt látott először repülő makit. 





TIOMANRÓL:
"A Times magazin a 70-es években a világ legszebb szigetének választotta és a tömegturizmus szerencsére azóta sem érte el.


A szigetnek nincs semmilyen úthálózata, a magas hegyek miatt csupán néhány keskeny partszakasz lakott, de azok is csak a tenger felől közelíthetők meg.









A sziget maga a földi paradicsom. A tenger morajlásán, a madarak csicsergésen és a macskák nyávogásán kívül egyéb hangot nem hallottunk, a levegő és a tenger is kristálytiszta, buja a növényzet, az érintetlen természet pedig tényleg egy karnyújtásnyira.
A sziget sárkány formája a legendák szerint egy csalfa kínai sárkányhercegnőnek köszönhető, aki éppen úton volt szíve választottjához Szingapúrba, ám a sziget varázsa rabul ejtette, így mindörökre itt maradt. 
A turizmusból élő lakosság elég szerény körülmények között él, vendégszeretőek, de mégis kevésbé mosolygósak.

A sziget  körös-körül tele van felszíni (pipás) búvárkodásra alkalmas öblökkel és a partok mentén felsorakozó aprócska lakatlan szigetekkel.








Sok macska lakik Tioman szigetén, de a többségük csak kurta farokkal büszkélkedhet. Teljesen úgy festenek a hátsóik, mintha valaki tőből levágta volna a díszüket, de ők eleve csonka farokkal születtek.

Ázsiában rengeteg furcsa farkú típus létezik, míg Európában egyedül a Man-szigeteken találni ilyen mutáns egyedeket. Ők a Manx cicák, de az angolok csak cabbit-nek csúfolják őket a cat (macska) és a rabbit (nyúl) keveredésére utalva - pedig csak egy dominánsan öröklődő farkatlanságot okozó gén ludas ebben az egészben.

A legenda szerint:  állítólag sértő módon Buddhára mutatott az első bűnös farok, ezért kellett lenyisszantani, míg a világ másik felén az a hír járja, hogy Noé figyelmetlen volt és a bárkájának ajtajával csippentette le az egyik megmenekített cica farkincáját. "








Interjú egy amerikai egyetemmel:

Túl esett az első interjún azzal az amerikai egyetemmel, ahova első helyen szeretne menni.
Itt az a szokás, hogy helybe jönnek az egyetemek képviselői és személyesen is megismerkednek azokkal a tanulókkal akik hozzájuk szeretnének jelentkezni, egy interjún, elbeszélgetésen kell részt venni ahol sok mindenre kíváncsiak. 
Ez volt az első ilyen interjú és nagyon lelkesen számolt be róla. Felvillanyozva, mert rengeteg lehetőség várja, ha sikerül itt felvételt nyernie egy szuper jó ösztöndíjjal egybekötve. 





Ennek a videónak van helye a blogomban:
Egy lány, aki túlélte az abortuszt:

( Kötelezővé tenném az iskolákban ennek a beszédnek a végighallgatását, képi anyaggal együtt ).
A sok felesleges dolog helyett ideje lenne az életre nevelni a gyerekeinket. A szerintem fontos címszavak között ott van: a felelősségvállalás, felelősségteljes élet. 

http://konzervatorium.blog.hu/2011/09/20/a_lany_aki_tulelte_az_abortuszt_gianna_jessen_vallomasa?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook&utm_campaign=blhshare







A világ legszebb repülőtere:


Szingapúrban van:) http://osztod.hu/?p=2761&o=1


A 32.- 42. FEJEZETEKHEZ KATTINTS ERRE A LINKRE:

http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/04/hanna-ment-szingapur-tobbi-fejezetet.html



AZ 1.-31. FEJEZETEKHEZ KATTINTS ERRE A LINKRE:

http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2012/09/hanna-ment-szingapur.html


A 44.- 43. FEJEZETET ITT TEKINTHETED MEG:

http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/04/h-n-n-m-e-n-t-s-z-i-n-g-p-u-r-44.html






Nincsenek megjegyzések: